Butchering and meat consumption in the neolithic. The Exploitation of Animals at Bronocice / Ubój i mięso, aspekty neolitycznej gospodarki zwierzęcej. Bronocice - studium przypadku
Cena:
45,00
Ilość: szt.
autor:Milisauskas Sarunas, Kruk Janusz, Pipes Marie-Lorraine, Makowicz-Poliszot Danuta
tytuł:Butchering and meat consumption in the neolithic. The Exploitation of Animals at Bronocice / Ubój i mięso, aspekty neolitycznej gospodarki zwierzęcej. Bronocice - studium przypadku
wydawnictwo:Wydawnictwo Instytutu Archeologii i Etnologii PAN
rok wydania:2012
oprawa:twarda
ilość stron:194
format:16.5x23.5cm
ISBN:978-83-923556-9-4
język:angielski, polski
rodzaj:wydawnictwo naukowe
Udostępnij:

“Spis treści:

Ubój i mięso. Aspekty neolitycznej gospodarki zwierzęcej. Bronocice – studium przypadku

Wprowadzenie

Stanowisko w Bronocicach

Chronologia osadnictwa w środkowym odcinku dorzecza Nidzicy i fazy zasiedlenia stanowiska w Bronocicach

Zespoły zwierzęcych szczątków kostnych wybrane do analiz

Ogólne uwagi o zwierzęcych szczątkach kostnych

Zmienność danych faunistycznych

Metody

Zespoły kości zwierzęcych z pierwszej fazy osadnictwa. Starsza osada kultury pucharów lejkowatych (BRI: 3800-3700 BC)

Zespoły kości zwierzęcych z drugiej fazy osadnictwa. Osada kultury lubelsko-wołyńskiej (3700-3650 BC)

Zespoły kości zwierzęcych z trzeciej fazy osadnictwa. Osada kultury pucharów lejkowatych (BRII: 3650-3400 BC)

Zespoły kości zwierzęcych z czwartej fazy osadnictwa. Osada młodszej kultury pucharów lejkowatych (BRIII: 3400-3100 BC)

Zespoły kości zwierzęcych z piątej fazy osadnictwa. Starsza osada pucharowo-badeńska (BRIV: 3100-2900 BC)

Zespoły kości zwierzęcych z szóstej fazy osadnictwa. Młodsza osada pucharowo-badeńska (BRV: 2900-2700 BC)

Uwagi o prawidłowościach stwierdzonych w zespołach kości zwierzęcych

Dyskusja

Zakończenie

Wykaz 1

Wykaz 2”