Z noty Wydawcy:
„Libre de Sent Sovi (pol. Księga Sent Sovi) to najstarsza znana katalońska księga kucharska, a zarazem jedna z najwcześniejszych kompilacji przepisów powstałych w kręgu cywilizacji chrześcijaństwa zachodniego u schyłku średniowiecza. Zbiór pochodzący prawdopodobnie z 1. poł XIV w. obejmuje receptury przygotowania 72 dań, spośród których przeważającą część stanowią wskazania dotyczące rozmaitych potraw mięsnych, szeregu wykwintnych sosów do dań mięsnych i rybnych, przystawek warzywnych czy owocowych, dań mącznych, głównie o płynnej konsystencji. Na kartach tego źródła znajdują się najwcześniejsze wzmianki o typowych potrawach kuchni katalońskiej (w tym o powszechnie używanych również w dzisiejszych czasach sosach, takich jak picada i sofregit), jak też wiadomości na temat różnorodnych składników wykorzystywanych w dworskiej kuchni, jak też pryncypiów rządzących ich obróbką.
Niniejsza publikacja została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich ma na celu ukazanie miejsca Księgi Sent Sovi w tradycji kulinarnej istniejącej w średniowiecznej Katalonii i ówczesnym piśmiennictwie gastronomicznym. Druga to polski przekład treści źródła zaopatrzony w aparat przypisów i niezbędne objaśnienia.”
Spis treści (skrót)
"Przedmowa (Xavier Farre Vidal)
Wstęp
Część I. Llibre de Sent Sovi (Księga Sent Sovi) na tle tradycji kulinarnych późnośredniowiecznej Katalonii i ówczesnego piśmiennictwa gastronomicznego
Rozdział 1. Katalonii droga do potęgi. Zarys dziejów politycznych i gospodarczych Katalonii do schyłku XIV w.
Rozdział 2. Dworskie tradycje kulinarne średniowiecznej Katalonii i ich źródła
Rozdział 3. Księga Sent Sovi na tle katalońskiego piśmiennictwa kulinarnego i europejskiej literatury gastronomicznej późnego średniowiecza
Rozdział 4. Księga Sent Sovi – informacje o autorze, manuskrypcie i nota o wydaniu
Część II. Llibre de Sent Sovi
Bibliografia
Indeksy”